Rákóczi Zsigmond Általános Kéttannyelvű Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Csalogány Napközi Otthonos Óvoda

Főoldal Oktatás Diák oldalak Versenyek, pályázatok Rendezvényeink Galéria
Vissza RÁKÓCZI ZSIGMOND ÉLETE  

 

 

 

 

 

 

 

Rákóczi Zsigmond

1544: Felsővadász, 1608: Felsővadász

Rákóczi Zsigmond a magyar történelemben kiemelkedő szerepet játszó Rákóczi-dinasztia megalapítója, I. Rákóczi György atyja. Katonai tehetsége és kiváló gazdasági érzéke révén szinte az ismeretlenségből küzdötte fel magát a tizenhatodik század végi arisztokrácia legfelső köreibe. Születésekor a család társadalmi állását tekintve senki sem gondolta, hogy mérhetetlen birtokok ura, Eger főkapitánya, a király tanácsosa, majd később öregségében – ha csak rövid egy esztendőre is – Erdély választott fejedelme lesz belőle. Erejéből a reformáció buzgó pártfogására is futotta, az ő támogatásának köszönhette megjelenését Károlyi Gáspár bibliafordítása.

Életét tömören így summázza temetési beszédében udvari prédikátora, Miskolczi Csulyak István:” Ő adott a Rákóczi nemzetnek nagyságos nevet és böcsületet.

Temetésére 1609 január 21-én került sor Szerencsen a mai református templomban. A templomban elhelyezett sírja fölé, ahol felesége Gerendi Anna is nyugodott, fia vörös fekete márványból gyönyörű tumbát, síremléket állítatott. Ez a síremlék ma is áll, megtekinthető, Szerencs egyik történelmi emléke. A város legtekintélyesebb középkori épületegyüttese a vár, amit Rákóczi Zsigmond építtetett újjá és így vált kedvenc tartózkodási helyévé.

Örömünkre szolgált, hogy iskolánk 1989 október 29-én a Rákóczi Zsigmond nevet vette fel.